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Court of Justice of the European 
Union 
 

Case C-108/13:  

Request for a preliminary ruling from the 
Conseil d’État (France) lodged on 6 March 2013  

 

Société Mac GmbH (Germany)  

v  

Ministère de l’agriculture, de l’agroalimentaire 
et de la forêt (France) 



 

 

 

  

Question referred:  
 

Do Articles 34 and 36 of the Treaty on the Functioning 
of the European Union preclude national legislation 
which makes, inter alia, the grant of a parallel import 
marketing authorisation for a plant protection product 
subject to the condition that the product in question 
have, in the exporting State, a marketing authorisation 
granted in accordance with Directive 91/414/EEC,    
and which consequently does not permit the grant of    
a parallel import marketing authorisation for a product 
which has, in the exporting State, a parallel import 
marketing authorisation and which is identical to a 
product authorised in the importing State?  

 



 

 

 

 

 

  

Case C-108/13:  
 

PPP authorised (after evaluation) in France  
 

Parallel import of this PPP to United Kingdom 
(UK) approved in UK 
 

Mac GmbH. (Germany) application for parallel 
import of this PPP from United Kingdom to 
France not approved – justification of the 
French Ministry of Agriculture … - PPP not 
authorised (after evaluation) in UK  



 

 

 

  

Opinion of General Advocate of the 
Court of Justice of the European 
Union 

Paolo Mengozzi 
 

Case C-108/13:  
 

Société Mac GmbH (Germany)  

v  

Ministère de l’agriculture, de l’agroalimentaire 
et de la forêt (France) 

Concluded by Recommendation for the EU Court 
of Justice presented on 22nd May 2014 



 

 

 

  

Question aswerred:  
 

Articles 34 TFEU (Treaty on the Functioning of the 
European Union) and 36 TFEU preclude the legislation 
of a Member State which makes the grant of a parallel 
import marketing authorisation for a plant protection 
product which has been re-imported into that Member 
State after being imported as a parallel import into 
another Member State subject to the condition that 
the product should, in the exporting State, a marketing 
authorisation granted in accordance with Council 
Directive 91/414/EEC of 15 July 1991 concerning the 
placing of plant protection products on the market.  



 

 

 

  

Judgment of the Court of Justice of 
the European Union 

 
Case C-108/13:  
 

Société Mac GmbH (Germany)  

v  

Ministère de l’agriculture, de l’agroalimentaire 
et de la forêt (France) 

EU Court of Justice ruled (decided) on 6th 
November 2014 



 

 

 

  

Question aswerred:  
 

 Articles 34 TFEU and 36 TFEU must be interpreted 
as precluding national legislation under which a 
parallel import authorisation may not be granted for 
a plant protection product which does not have, in 
the exporting Member State, a marketing 
authorisation granted in accordance with Council 
Directive 91/414/EEC of 15 July 1991 concerning 
the placing of plant protection products on the 
market, even though that product has a parallel 
import authorisation and may be regarded as 
identical to a product covered by a marketing 
authorisation granted in accordance with that 
directive in the importing Member State. 



 

 

 

  

What does it mean (under the scope of the 
Directive 91/414/EEC) in the relation to the 
PPPs parallel trade ?  

 
The opinion of General Advocate of the Court of 
Justice of the European Union was confirmed in the 
form of the Judgment of the Court of Justice of the 
European Union, thus: 
 

•PPP paralelly imported to United Kingdom (UK) from 
France can be paralelly (re)-imported to France as it is 
an identical PPP. 
 

•DG SANCO Guidance on parallel trade to be changed ? 



 

 

 

  

What does it mean from the legal point of 
view in practice in the relation to the PPPs 
parallel trade ?  
 

Guidance document concerning the parallel trade of 
plant protection products, SANCO/10524/2012,     
vers. 4., dated 31th May 2012, stated in point 3. c) iii): 
 

„Therefore only plant protection products authorised 
under Article 28 of the Regulation or under national 
laws transposing Directive 91/414/EEC may be granted 
a parallel trade permit (see also section 9 of this 
document). Parallel traded products themselves do not 
have such an authorisation. Therefore a parallel trade 
permit cannot be granted on a product which is itself a 
parallel traded product.“ 



 

 

 

  

What does it mean from the legal point of 
view in the relation to the PPPs parallel trade  
 

Guidance document concerning the parallel trade of 
plant protection products, SANCO/10524/2012,     
vers. 5.2, dated 14th July 2015, replaced the previous 
text by the following one: 
 

•Therefore Article 52.1 concerns plant protection 
products authorised under Article 28 of the Regulation 
or under national laws transposing Directive 
91/414/EEC. 

•For applications for parallel trade permits for 
products placed on the market under parallel trade 
permit reference is made to the jurisprudence of the 
Court in C-108/13. 



 

 

 

  

What does it mean (under the scope of the 
Regulation (EC) No 1107/2009) in the 
relation to the PPPs parallel trade ?  
 

The whole title of the Guidance document concerning 
the parallel trade of plant protection products is:  

Guidance document concerning the parallel trade of 
plant protection products 
under Regulation (EC) No 1107/2009 of the European Parliament and of 
the Council of 21 October 2009 concerning the placing of plant 
protection product on the market …  
 

Thus „per analogiam„ , e.g.: PPP paralelly imported to 
United Kingdom from France can be paralelly imported 
to the Czech Republic as it is find as identical PPP 
(based on comparison of composition in UK and CZ). 



 

 

 

  

BUT ! What does it mean from the legal 
point of view as to the PPPs parallel trade ? 
 

There was and also now is stated on the title page of 
the Guidance document concerning the parallel trade of 
plant protection products: 
 

„COMMISSION GUIDANCE DOCUMENT - DOES NOT NECESSARILY 
REPRESENT THE VIEWS OF THE COMMISSION 

This document has been conceived as a working document  
of the Commission Services which was elaborated in co-
operation with the Member States. It does not intend to 
produce legally binding effects and by its nature does not 
prejudice any measure taken by a Member State within   
the implementation prerogatives under Regulation (EC) 
1107/2009 nor any case law developed with regard to this 
provision.“  



 

 

 

 Thank you for your attention! 
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